SPF
Banner image

Oversikt

Hvis du noen gang har hatt tørr hud, så er du ikke alene. Mange er plaget med tørr hud, og det blir ofte verre når det er kaldt ute. Tørr hud kan skyldes indre og ytre faktorer, som UV-stråling, temperaturforandringer, naturlig aldring og hormonelle svingninger. Vil du motvirke tørr hud, bør du unngå eller minimere ytre påvirkninger og leve så sunt som mulig. Det kan også hjelpe å bruke riktig hudpleie tilpasset din hud hvis du vil få kontroll på tørr hud.

Fakta om tørr hud

 • Tørr hud kan forårsakes fra innsiden og utsiden
 • En svekket hudbarriere kan føre til tørr hud
 • Tørr hud kan motvirkes med riktige hudpleieprodukter

Hvordan gjenkjenner du tørr hud?

Huden klør, føles stram og kan til og med flasse: Alle som har hatt tørr hud, vet hvor ubehagelig det føles når huden mangler fuktighet. Ettersom huden er vårt største organ, påvirker hudens velvære hele kroppen. Les mer om årsaker til tørr hud og finn ut hvordan du kan pleie tørr hud.

Det er lett å gjenkjenne tørr hud. Huden ser ofte gusten ut og mangler sin naturlige glød. Det kan dannes tørrhetsrynker. Ved berøring føles den tørre huden ofte ru og kan være litt flekkete. Huden kan klø og føles stram.

Årsaker til tørr hud

Tørr hud kan skyldes en rekke ulike faktorer. Disse kan komme fra innsiden eller være forårsaket av ytre påvirkninger.

Tørr hud: ytre påvirkninger

 • UV-stråling: Sollys er en stressfaktor for huden og kan tørke den ut.
 • Vann: Ja, det høres merkelig ut: For mye vann tørker faktisk ut huden og fjerner fett og fuktighet. Det er en av de vanligste årsakene til tørr hud.
 • Ekstreme temperaturer: Både ekstrem varme og kulde kan påvirke huden. Når det er varmt, øker svetteproduksjonen og huden mister mer væske. Kulde, derimot, fører til at talgkjertlene og blodkarene trekkes sammen og tilførselen av blod og næringsstoffer til huden begrenses. Selv lav luftfuktighet, for eksempel på grunn av tørr varmeluft, kan føre til tap av fuktighet i huden.
 • Hudpleieprodukter: Selv tørr og sensitiv hud bør renses regelmessig – men det bør velges kosmetiske produkter tilpasset hudtype og hudens spesifikke behov.
 • Usunn livsstil: Sunn hud trenger væske og næringsstoffer. Dersom du har et ensidig og vitaminfattig kosthold og i tillegg drikker for lite, så har dette en påvirkning på huden din. Alkoholinntak og røyking kan også påvirke huden.

Tørr hud: årsaker fra innsiden

 • Naturlig aldring: Aldersbetinget tørr hud rammer alle før eller senere: Med alderen svekkes hudens evne til å holde på fuktighet. Huden blir tørr og eldes synlig.
 • Hormonelle svingninger: Tørr hud kan også skyldes hormoner. Mens hormonforandringer i puberteten vanligvis fører til fet hud og urenheter, så kan endringer senere i livet gi det motsatte. Tørr hud etter graviditet eller overgangsalder er ikke uvanlig.
 • Psykologiske årsaker: Dersom den mentale helsen er svekket, så påvirker dette ofte hudens utseende. Stress og nedstemthet kan føre til blek og tørr hud.

Pleie for tørr hud

Tørr hud kan være medfødt, men det er noe man kan gjøre noe med. Alle som er bevisste på forsterkende årsaker, som dårlig kosthold, røyking, stress eller langvarig soling, og som tilpasser livsstilen sin kombinert med riktig og regelmessig hudpleie, har gode muligheter til å få kontroll på tørr hud. Hudpleieserien fra CeraVe er basert på ceramider, som er viktige for en velfungerende hudbarriere. Uten ceramider svekkes hudbarrieren og huden kan bli tørr. De tre essensielle ceramidene i CeraVe styrker hudens egen beskyttende barriere og forbedrer hudens fuktighetspleiende egenskaper.

Hold deg oppdatert om alt innen hudpleie

Registrer deg for å motta informasjon om nye produkter, hudpleierutiner, tips og spesialtilbud.*

Denne nettsiden er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår gjelder.
Message
Download Chrome