HUDPLEIE
Forstå hudbarrieren og dens funksjoner
Hudbarrieren fungerer som et beskyttende lag som hindrer tap av fuktighet, og blant annet beskytter oss mot UV-stråler, bakterier og andre mikroorganismer.
Vi har samarbeidet med to leger fra Sahlgrenska Universitetssykehuset i Sverige, som beskriver hvilken funksjon hudbarrieren har, hvorfor det er viktig å ha en sunn hudbarriere, og hvordan du kan vedlikeholde og styrke den.
Dr. Lykke Barck og Dr. Marta Laskowski er begge leger ved en av Sveriges største avdelinger for hud- og kjønnssykdommer. De er også skaperne av podcasten Hudläkerpodden, der de deler den nyeste forskningen innen hudens verden og prøver å svare på alle hudrelaterte spørsmål.
I denne artikkelen hjelper de med å gi oss en bedre forståelse av hvordan vi best mulig kan styrke den beskyttende hudbarrieren.
Men hvorfor er det egentlig viktig å pleie huden sin og ta godt vare på den?
Hudens mange egenskaper
Marta gir en beskrivelse av de mange egenskapene og funksjonene huden har:
«Huden er et komplekst organ som forsvarer oss mot omverdenen. Hudbarrieren skal beskytte kroppen mot alt fra mikroorganismer og UV-stråling til kjemiske stoffer. Den hjelper også kroppen med å opprettholde væskebalansen, regulere kroppstemperaturen samt bidra til produksjonen av D-vitamin. I huden er det også nervetråder med sanseceller som sender signaler til hjernen. Når hjernen deretter mottar informasjonen, kan vi føle berøring, trykk, varme og kulde.»
Huden har altså mange forskjellige funksjoner, og spesielt hudbarrieren har en viktig og beskyttende egenskap som vi skal ta godt vare på.
Hudens tre lag og deres funksjoner
Huden består av tre lag, hvor det ytterste hudlaget, overhuden, er den primære barriærefunksjonen. Overhuden inneholder også pigmenter som beskytter huden vår mot solen. Man kan betrakte overhuden som en mursteinsvegg: Hudcellene er mursteinene, og ceramider, kolesterol og fettsyrer er mørtelen mellom dem, som holder alt på plass.
Det midterste laget, lærhuden, er bindevevslaget som gjør huden sterk og elastisk. Det er her hudens aldring skjer. Med alderen vil kollagenet i dette laget brytes ned, og det er derfor at rynker vil oppstå over tid, og hudens fasthet vil reduseres.
Til slutt har vi underhuden, som virker både isolerende og støtdempende. Det er også her hudens fettceller finnes.
Hva er hudbarrieren?
Hudbarrieren er altså det ytterste laget i huden som fungerer som en barriere mot ytre påvirkninger, som UV-stråler, bakterier og andre mikroorganismer.
Den naturlige barrieren består blant annet av lipider, som ceramider, kolesterol og fettsyrer, som hjelper til med å holde på fuktighet og beskytte huden mot dehydrering og irritasjon.
Hudbarrierens proteiner bidrar til å styrke hudens struktur og gjøre den mer motstandsdyktig mot skadelige stoffer og ytre påvirkninger. Hudbarrierens funksjon er derfor ganske enkelt å holde alt det gode inne - og det dårlige ute.
Hvorfor skal vi passe godt på hudbarrieren?
Hudbarrieren er helt avgjørende for å opprettholde hudens fuktighetsbalanse, elastisitet og generelle helse.
Hvis hudbarrieren ikke er intakt, vil ikke huden være i stand til å beskytte kroppen mot irritasjon, betennelse og infeksjoner. Derfor kan en svekket hudbarriere ofte vise seg som hudproblemer i form av tendens til rødhet, kløe, økt sensitivitet, og den vil være langt mindre motstandsdyktig overfor ytre påvirkninger.
Lykke beskriver blant annet hvordan en svekket hudbarriere kan påvirke huden:
«Vitenskapelige studier viser at for eksempel ved atopisk eksem blir utbruddene færre hvis vi ved hjelp av en fuktighetskrem hjelper til med å bevare hudens normale funksjon. En barriere som ikke har det bra, viser seg i form av en hud som er tørr, stram, sensitiv og/eller matt.»
Slik styrker du hudbarrieren din
Hvis hudbarrieren din er svekket, er det heldigvis råd å hente. Med riktig hudpleie og gode vaner kan du få styrket hudbarrieren din.
Det er først og fremst viktig å unngå vaner som kan være tøffe for huden. Unngå uttørkende produkter, å bruke veldig varmt vann i ansiktet når du renser huden, og å klø eller pille på eventuelle urenheter.
Når det kommer til hudpleie er det viktig å bruke en fuktighetsgivende krem som hjelper med å binde fuktighet til huden. I forbindelse med hudpleien din, har Lykke også et godt råd om hvilke ingredienser du kan se etter:
«Ikke overdriv hudpleien. Det enkleste er det beste, men hvis du har tendens til tørr hud, kan du hjelpe huden ved å velge en krem som både inneholder lipider (fettsyrer) som for eksempel ceramider, og en fuktighetsbindende ingrediens som for eksempel karbamid,hyaluronsyre, glyserin eller propylenglykol.
Ceramider utgjør hele 50 % av hudens barriere. Mange hudsykdommer som for eksempel psoriasis og atopisk dermatitt er knyttet til tap av ceramider. Uten ceramider svekkes hudens normale funksjon og den kan derfor bli tørr.»
Finn hudpleieprodukter med ceramider fra CeraVe
Hos CeraVe inneholder alle hudpleieprodukter en unik blanding av tre essensielle ceramider som er identiske med dem som finnes naturlig i huden.
De hjelper til med å gjenopprette hudens naturlige barriere, holde fuktigheten inne og beskytte huden mot skadelige elementer.
Du kan derfor sette sammen en hudpleierutine med alt fra rens, kroppspleie og fuktighetskremer som hjelper til med å styrke hudbarrieren din og sikre huden din en optimal fuktighetsnivå.