SPF
Banner image

OVERSIKT

Er det din tørre hud som forårsaker akneutbrudd, eller er tørrheten resultatet av behandlingen du bruker mot akne? Det kan faktisk være begge deler: Personer med tørr hud kan oppleve utbrudd, samtidig som noen produkter og behandlinger for hud med tendens til akne kan føre til tørrhet. Heldigvis finnes det en løsning – å bruke riktige produkter som behandler årsakene uten å forstyrre hudens beskyttende barriere.

HVORDAN DU KAN TA VARE PÅ DIN AKNEUTSATTE HUD OG FOREBYGGE TØRRHET

 • Vask ansiktet med en mild ansiktsrens morgen, kveld, og etter trening.
 • Vær forsiktig med overdreven rensing og eksfoliering av huden. Balanse er nøkkelen, da overdreven rengjøring kan forstyrre hudens beskyttende barriere og forverre problemene dine.
 • Unngå produkter med sterke ingredienser eller alkohol, da disse kan tørke ut huden og fjerne den naturlige fuktighetsbalansen.
 • Velg fuktighetskremer som er merket som "ikke-komedogen". Dette betyr at produktet ikke tetter porene.

Hvorfor kan du ha både akneutsatt og tørr hud?

Akneutsatt hud er ikke begrenset til personer med fet hud; dette er en myte. Alle kan oppleve akneutsatt hud, inkludert de med tørr hud. Det er flere faktorer som kan føre til akneutsatt hud samtidig som de forårsaker tørrhet. Blant ytre faktorer som kan spille inn, finnes feilaktig hudpleie, spesielt produkter som kan tette porene, samt påvirkning fra ulike klimatiske forhold. I tillegg spiller indre faktorer som alder, genetikk og hormonelle endringer en betydelig rolle i denne sammenhengen.

Når det gjelder behandling av akneutsatt hud, er det viktig å forstå at det er en individuell opplevelse som varierer fra person til person. Det inkluderer ulike typer akneutsatt hud og varierer i tid og årsak. For å sikre riktig veiledning og behandling, er det alltid lurt å konsultere en hudlege. Deres kompetanse gir en grundig vurdering av huden din, noe som igjen fører til personlige anbefalinger for en behandling som passer for din hud.

Kan tørr hud forårsake akneutsatt hud?

Selv om det er allment kjent at overskudd av talg og hudens egne oljer kan bidra til akneutsatt hud, er det mindre kjent at også tørr hud kan spille en rolle. Tørr hud, som mangler et balansert fuktighetsnivå, kan trigge økt produksjon av olje. Denne overproduksjonen, sammen med døde hudceller og bakterier, kan hope seg opp i porene og føre til utbrudd. Derfor er det viktig å holde tørr hud skikkelig fuktet.

En fuktighetskrem er en viktig del av enhver hudpleierutine. Imidlertid kan noen fuktighetsgivende produkter for tørr hud føles for tunge eller intensive for akneutsatt hud. De kan også inneholde ingredienser som kan tette porene.

Kan aknebehandlinger forårsake tørr hud?

Noen aknebehandlinger kan føre til tørrhet eller avflassing av huden, spesielt hvis produktene overbrukes eller brukes feil. Økt tørrhet er en vanlig grunn til at folk avbryter sin aknebehandling.

For å unngå tørrhet fra aknebehandlinger, er det viktig å bruke produktene riktig i henhold til instruksjonene på emballasjen og å unngå overdreven bruk. Du kan også prøve å redusere frekvensen av behandlingen til annenhver dag for å se om tørrheten avtar.

Slik tar du vare på tørr hud med tendens til akne

En god hudpleierutine kan hjelpe deg med å håndtere din akneutsatte hud og den tørrheten som kan oppstå som en bivirkning av ulike produkter og behandlinger. Oppdag CeraVes hudpleietips for å håndtere akneutsatt og tørr hud.

Følg jevnlig en hudpleierutine

For å lykkes med hudpleie er det viktig å være konsekvent. Vi anbefaler at du etablerer en morgen- og kveldsrutine tilpasset tørr, akneutsatt hud og holder deg til den daglig. Behandlinger tar tid å gi resultater, og tålmodighet er nødvendig. Ifølge American Academy of Dermatology (AAD) tar det minst 30 dager å vurdere om et bestemt produkt passer for dine hudbehov.1

Hvis du introduserer en ny rutine, prøv et produkt om gangen, spesielt hvis du har sensitiv hud. Å bruke for mange nye produkter samtidig kan være belastende for huden og potensielt føre til uønsket irritasjon.

Støtt hudens beskyttende barriere

Ceramider utgjør en sentral del av hudens naturlige barriere. Uten tilstrekkelige mengder ceramider kan huden din ha problemer med å beholde fuktighet og beskytte seg mot potensielt irriterende stoffer. Studier indikerer at lave nivåer av ceramider kan være knyttet til tørr hud og hudproblemer som eksem.2 Forskning viser også at en svekket hudbarriere kan bidra til utviklingen av akneutsatt hud, da huden kan øke produksjonen av olje som et kompenserende svar.3

CeraVe-tips: Alle CeraVe-produkter for tørr og akneutsatt hud er formulert med en blanding av tre essensielle ceramider, lik de som naturlig finnes i huden. Våre produkter er utviklet for å bevare fuktighet og ikke forstyrre hudens beskyttende barriere.

Begynn dagen din med en fuktighetsgivende rens for hud med tendens til akne

En mild rens for deg med tendens til akne som inneholder benzoylperoksid eller salisylsyre kan effektivt holde huden i sjakk. En formel beriket med fuktighetsgivende ingredienser som hyaluronsyre og niacinamid kan også lindre tørr hud. For tørr, akneutsatt hud er det vanligvis optimalt å rense ansiktet to ganger om dagen – om morgenen og om kvelden – samt etter svetting.

CeraVes Blemish Control Cleanser er en effektiv ansiktsrens som passer for hud med tendens til akne, selv for sensitiv hud. Den renser huden og porene, reduserer urenheter og overskudd av talg uten å forstyrre hudens beskyttende barriere.

Velg en behandling for akneutsatt og tørr hud

Som nevnt tidligere kan produkter for akneutsatt hud tørke ut huden, men dette gjelder ikke alle behandlinger og produkter. Ved å bruke produkter som er formulert for både akneutsatt og tørr hud, kan du unngå uønskede bivirkninger som tørrhet, sensitivitet eller rødhet. Se etter nøkkelord som "ikke-utørkende", "skånsom", "duftfri" og "alkoholfri".

Ikke glem fuktighetsgivende krem og solbeskyttelse

En vellykket hudpleierutine inkluderer alltid en fuktighetskrem og solbeskyttelse, uansett om huden din er tørr, akneutsatt eller en kombinasjon av begge deler. Daglig fuktighet kan forbedre tørrheten som noen ganger oppstår med produkter for akneutsatt hud. Riktig fuktighetskrem kan også supplere andre produkter eller behandlinger du bruker. For tørr, akneutsatt hud, se etter fuktighetskremer som er merket som "ikke-komedogen", noe som betyr at de ikke tetter porene.

For daglig bruk bør fuktighetskremen din også inneholde bredspektret solbeskyttelse med SPF 30 eller høyere for å beskytte huden mot UVA- og UVB-stråler. Dette er spesielt viktig når du bruker produkter som er tilpasset akneutsatt hud, da noen ingredienser som er vanlige i slike produkter kan gjøre huden mer følsom for UVA- og UVB-stråler.4

Om kvelden kan du unngå solbeskyttelse og heller velge en fuktighetskrem spesielt formulert for nattbruk. Den riktige formelen kan lindre tørrhet og tilby ekstra hudpleiefordeler, for eksempel beroligende effekter, mens du sover.

Vær ekstra forsiktig med huden din hvis den er tørr og akneutsatt

Vær ekstra forsiktig og skånsom med huden din hvis den både er tørr og har tendens til akne. Dette inkluderer korrekt påføring av produktene i samsvar med bruksanvisningen og unngå hudpleierutiner som kan irritere huden eller forverre tørrheten. Husk at det alltid er best å søke hjelp fra en hudlege for å sikre riktig veiledning og behandling.

  1. Ludmann, Paula, MS. "Dermatologist-Recommended Skin Care for Your 20s." American Academy of Dermatology Association, 23. februar 2023.
  2. Purnamawati S, Indrastuti N, Danarti R, Saefudin T. "The Role of Moisturizers in Addressing Various Kinds of Dermatitis: A Review." Clin Med Res. 2017 desember; 15(3-4): 75-87. doi: 10.3121/cmr.2017.1363. Epub 2017 desember 11. PMID: 29229630; PMCID: PMC5849435.
  3. Pappas, Apostolos et al. "Seasonal changes in epidermal ceramides are linked to impaired barrier function in acne patients." Experimental dermatology vol. 27,8 (2018): 833-836. doi:10.1111/exd.13499
  4. "Retinol." Cleveland Clinic, 17. juni 2022.
Message
Download Chrome